Monday, March 30, 2009

Shariza, Jangan lupa....

Shariza, jangan lupa check bilik kalau Ayah dah keluar.

Ok mak.

Shariza, tolong check semua pintu kunci ke tak malam2. Kadang2 maid lupa kunci.

Ok mak.

Shariza, jangan lupa buat Nescafe tarik Ayah for breakfast. Ayah balik dr Jakarta hari Rabu.

Ok mak

Itulah Mak Mertuaku kalau gi travel mana2. Kali ni gi Umrah lagi ngan kakak iparku. Saya dah biasa ditinggalkan di rumah coz hanya gi overseas setahun sekali jer.

Maka, apabila Mak tak de di rumah, tanggungjawab jatuh le ke atas bahuku. Tapi kali ni berat sikit coz biras (suami kakak ipar ) tidur di sini selama kakak iparku gi umrah . Gamat satu rumah sebab Maman dan Imran akan di sini lebih satu minggu.

Lagi satu, aku sakit kepala tengok rumah bersepah. Aduhhhhh. Sakit kepalaku tengok mainan berselerak kat hall bawah dan atas. Si Yani (maid kakak ipar) tu pemalas sikit. Ditegur baru buat. Kesian si Mar tu macam2 nak kena buat. Nak kemas lagi, masak lagi.

Semalam pulak, ada sambutan maulidur rasul kat sekolah Husna & Khalis dari pukul 8 hingga 1 tgh hari. Nasib baik Abang Pazman (birasku) bawak anak2 dia tidur kat Keramat . Selamattttt. Jawabnya, breakfast pagi tu saya beli aje nasi lemak & roti canai kat pasar Seksyen 6 tu. Pesan saya pada Mar, tengah hari masak la sendiri. Balik nanti saya masak.

Alih2, my Hubby nak balik awal. Tak nak makan luar. Alamak, dahla Mak Mertua pesan masak daging hari Ahad. Perghhhh. Nasib baik sirloin, kalau tidak berjam-jam la jawabnya. Maka, saya pun masak dalca, kegemaran my Hubby. Dan petang saya buat popia goreng. Also my Hubby,s favourite.

Alamak hari Isnin nak makan apa pulak???

Maka, hari2 seperti biasa soalan daripada Mar:

Cik, sarapan esok mau masak apa?

Cik, makan malam mau masak apa?

Hah. Nasib baik, Mak Mertua dah beli ikan untuk stok 2 minggu dan ayam yang my Hubby bawak balik tahan untuk sebulan punya stok. dan sebelum ke Jakarta, Bapak Mertua bawak balik sayur segar dari kebun. Alhamdulilah. Tak yah gi pasar. Kat bawah pulak nampak pokok pisang ada 2 pokok senang berbuah. Sonang hati den.


Beginilah kehidupanku tanpa ada Mak Mertua kat rumah. Sunyi gak. Kalau ada, riuh dengan arahan beliau kepada maid itu dan ini. Riuh ngan bebelan beliau kat Husna & Khalis yang bising. Balik kerja je, ada je benda yang Husna & Khalis buat beliau report. Dengar jelah.

Hmmmm. Hari Rabu Ayah balik, maka tiap2 pagi kena make sure ada buah2an especially betik for his breakfast. Kena buat Nescafe tarik kaw kaw. Semenjak dua menjak ni dah pandai buat Nescafe tarik. kalau tidak beliau akan buat his own drink. Komennya dulu2 " Takpela Iza. Ayah buat sendiri air tu. Korang buat kadang2 manis la kadang2 pahit". But maid takkan buat sebab hanya saya seorang saja dibenarkan buat air beliau selain Mak Mertua.

Nak buat menu pulak kena consider macam2. Salah sorang guard pulak Vegetarian. Sorang lagi makan apa2 je selain daging lembu. Abang Pazman pulak tak makan udang, asam pedas, sayur2an and his favourite ikan tenggiri je. My Hubby, apa2 yang dimasak je dia telan. No comment at all. (alhamdulillah dapat suami macam ni).


Dalam hati hanya boleh kata sabar jelah. Seminggu lagi je. Sabar itu kan separuh daripada iman. Ye. Sabar itu separuh daripada iman. Maka sabar jela. Ehhh berapa banyak sabar daaaa.

2 comments:

  1. sabariah ibu mertuaku ke, sabarudin tukang kasut?

    ReplyDelete
  2. Ajak, asalkan ada sabar je dah ok.

    ReplyDelete